kvinner med hatt

Til min mors femtiårsdag fikk hun bildet “kvinne for sin hatt”. Nå viderefører jeg ideen fra den gang, og lager en bildeserie av kvinner med hatt. Mens “kvinne for sin hatt” var laget av kull, kommer dette til å bli i olje. Visjonen er elegante, feminine, men også sårbare bilder. Første kvinne er så og si klar. Jeg er svært fornøyd, og føler at bildet representerer meg på så mange vis, samtidig som det er et ganske nytt uttrykk for meg. Bildet har og lært meg mye nytt, eller jeg har lært meg selv mye nytt via bildet. Det er dette jeg mener med at ingen skole lærer deg å male, det er noe du gjør selv mens du arbeider. Jeg ser for meg at bildeserien vil bestå av tre til fem bilder med lignende uttrykk og motiv, men altså forskjellige kvinneskikelser og hatter – og ikke minst farger. Foreløpig sliter jeg med å finne flere lerreter i samme format som den første kvinnen (langt og smalt), men gir ikke opp så lett. Formatet er nemlig helt vesentlig for denne serien.

Ved siden av kvinner med hatter, jobber jeg også med bilde-serien som tar utgangspunkt i mitt maleri “bøyde greners magi”. Dette er en serie jeg lenge har tenkt at jeg skulle jobbe videre med. Den startet egentlig med “blomst ved legeme”, men “bøyde greners magi” dro meg nok mye nærmere et slikt resultat jeg letet etter. Jeg lager nå en ny versjon som vil få litt andre farger og med noen nye elementer. Det er alltid pirrende å skulle videreføre et bilde til å skape nye bilder med nye kvaliteter. Jeg har troen på det nye bildet. Det viktige er at bildene i en serie jobber sammen, uten å ta glansen fra hverandre, men heller skape en helhets følelse, en forening mellom de.

Felles for begge disse seriene er kanskje hatten. Jeg elsker hatter. Jeg husker som barn forretningen som solgte hatter i Haldens gågate. Hatter i alle farger og former. Noen myke, noen harde. Noen hadde til og med fjærer på seg. Jeg husker at jeg prøvde hatter, et lite barn som leker voksen. Hatter er i dag en utryddet art som kun sees på de kongelige. Jeg ønsker ikke å gå med hatt, jeg bare fascineres av den ekstreme eleganse en kvinne med hatt utstråler. Derfor er hatten med i begge disse seriene jeg her snakker om. Jeg liker å jobbe med slike serier. Det har jeg gjort mye innenfor kulltegningene mine, men nå er altså målet og jobbe mer iherdig med olje som middel. På denne måten kan man hele tiden komme videre og utvikle sine helt særegne uttrykk. Og selv om jeg kaller det ulike serier, så er det viktig å poengtere at alle mine bilder er en bit av meg, og derfor likevel henger sammen med min strek og mine farger og visjoner.

“Kvinne for sin hatt” kull på akvarellark A3, 2009 og “Bøyde greners magi” olje på lerret 70×90, 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *