Ansvarsløse billister skamme seg grådig!

Sertifikatet, eller lappen på godt norsk. Hva skulle man gjort uten…hvilken glede og frihet var det ikke å få kjøretillatelse. Utrolig gøy, kjøre dit man skal, komme frem, være den med bil som kan kjøre rundt på folk, utrolig trivelig liksom… Det er gøy å kjøre bil, gire, svinge, gasse, parkere, herre over veien! Men med dette følger et enormt ansvar, og ikke minst risiko, the dark side. For det er nok vanskelig og egentlig se realiteten i hva en bil i hastighet egentlig innebærer og kan forårsake. Man kan jo prøve å forestille seg mentalt hvordan det vil kjennes å få en totalt hard tung gjenstand mot seg i 40 km/t. Dette er en lav hastighet, men menneskekroppen er myk og skjør, med muskler, nerver, sener og ben, i tillegg til en del livsnøkvendige indre organer. Se for deg et enkelt fall fra en gardinstige,…gjør vondt.

Grunnen til dette innlegget er en relativt privat affære, men kan likevel være en slags apell til alle billister der ute. En veldig nær og kjær person av meg ble igår påkjørt av en ung billist. Det var lørdag kveld på torget i byen. Alle som har kjørt gjennom et bysentrum en lørdag kveld, vet at dette er et tidspunkt man bør være ekstra observant, folk har drukket og er mindre oppmerksomme enn normalt. Denne bilen hadde på ingen måte sett seg for og endte med å kjøre over kvinnens ben. Hun hadde sett bilen komme, men akkurat for sent. Livredd, som enhver ville blitt, klarte hun å kaste seg ut mot siden og havnet derfor ikke totalt under bilen. Sjokkert og usikker på hva som egentlig hadde skjedd lå hun der. Bilen. Sjåføren. En ung kvinne kom ut fra passasjer siden, spurte gikk det bra til kvinnen som lå der i tåka. Kvinnen kikket ned på kroppen, den så hel ut, og stammet frem et ja. Bilen kjørte så videre!!! Kvinnen klarte så vidt å komme seg på benene, og karet seg hjem til leiligheten, ingen hjalp henne eller spurte om det gikk bra. Idag har hun kommet seg på legevakten og har nå to bein som kommer til å bli bra igjen, takk gud, men de gjør vondt og det kommer til å ta tid. To ting kan man påpeke 1) det å bli påkjørt av en bil for så å bli forlatt til deg selv er utrolig traumatisk og nedverdigende 2) det er veldig ulovelig å kjøre på noen, for så å nærmest stikke av! kvinnen var i sjokk og redd og ikke nykter, bilisten og hans kjæreste burde uansett tatt henne til legevakta og meldt saken til politiet. Var de påvirket selv kanskje?? Og dette var på torget en lørdag kveld, noen har utvilsomt sett hendelsen og totalt tatt avstand fra alt ansvar. Kjenner jeg blir kvalm og sint på engang. De var unge og ble sikkert redde, men dette var totalt uansvarlig, ulovlig og respektløst. Hadde hun vært en gammel dame kunne hun dødd av sjokket uten at de hadde merket det, da hadde de vært drapsmenn! Det er utrolig frustrerende å vite at så mange uerfarne sitter bak rattet hver eneste dag. Skal man ikke føle seg trygg når man en lørdag kveld i feststemning beveger seg over torget engang… Det hele kunne gått mye mer smidig, hadde gjerningspersonen bare være mer ansvarlig og mindre egosentrisk! Jeg håper han og hans vakre unge kjæreste idag ligger med en angst og skam over hva de har gjort! Og tenk dere om neste gang dere setter dere bak rattet, det er ikke godt å blir truffet av en bil, og det er ikke greit å være den som treffer en person med bilen. Mørketiden har kommet, vær observange! Det kan være din venninne, kjæreste eller familie som blir utsatt neste gang, la oss å håpe i det minste at gjerningsmennene da er tøffe nok til å ta ansvar og rydde opp i situasjonen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *